El pop
 autor: friman

Nom comú: Pop comú | Nom científic: Octopus vulgaris

Descripció: El pop comú, conegut també com a “pop de roca” o “pop roquer”, és un mol·lusc cefalòpode de costums nocturnes. És octòpode, ja que té vuit tentacles forts, dos dels quals són més curts que la resta i els altres sis mesuren, aproximadament, el doble que el seu cos. El seu cos té forma de sac. El cap o mantell és gran, musculós, rugós i de color variable, passant del gris, al groc o al marró vermellós, segons el color del fons del mar on habita. Al cap s’hi troben els ulls, molt desenvolupats, el cervell i tres cors. A dins del mantell s’hi ubica el dipòsit de tinta que utilitzen per escapar dels seus depredadors i, també, el raig d’aigua que els impulsa a nadar al revés. Té una gran intel·ligència, memòria i inclús una gran capacitat d’aprenentatge. També té tots els sentits molt desenvolupats excepte el de l’oïda, ja que és totalment sord. De sang blava, el pop no produeix hemoglobina, sinó una altra proteïna anomenada “hemocianina”, que li dóna aquest color tan característic.  

Entorn: Habita en aigües de temperatures mitjanes, ni molt fredes ni molt càlides, del mar Mediterrani i de l’Oceà Atlàntic. Agost i setembre són els millors mesos de captura.

Ormeig de pesca: Es captura amb una nansa dissenyada especí cament pel pop i també amb nansa de nècora. La nansa és un ormeig de pesca, que consisteix en una mena de paner amb una tapadora de forma cònica, en el centre de la qual hi ha l’entrada.

Informació nutricional: És un aliment ideal per les dietes equilibrades i saludables, ja que destaca sobretot pel seu baix contingut en grasses i calories (per cada 100 g de pop només trobem 0,90 g de grasses i 66,67 kcal).

D'interès: Diversos experiments han demostrat que els pops tenen una gran capacitat per distingir colors i for- mes, però el més sorprenent es que són capaços de recordar-los durant més de dos anys.